Wednesday, May 12, 2010

masura 1.4.1

    Zicînd să fac un bine și să contribui la absorbirea fondurilor europene, mi-am luat inima în dinți și-am făcut cîteva proiecte pentru niște apicultori în legătură cu măsura 1.4.1-aia cu 1500 euro/an*5ani!
    Proiectele n-au fost greu de făcut, mai ales că am avut un model de anul trecut!Mai greu a fost pentru beneficiari pentru că obținerea actelor le-a luat cam vreo săptămînă ! Oricum, e greu de înțeles de ce  o chestie anume trebuie certificată și răs-certificată de mii de  instituții! Dacă tot sînt așa de importante fondurile astea de ce nu s-au simplificat procedurile așa cum se lăuda "ucidă-l toaca" sau ăla care ne înjură de 5 ani cu minciuna "să trăiți bine"!??
    Surpriza mare a venit la depunerea proiectelor! Greșeală, mi se spune: Nu trebuia să includeți în planul de afaceri investiția în stupi și familii de albine! ( investițiile din proiect erau axate pe achizționarea de stupi, instrumentar apicol-care e al naibii de scump,de ex. o centrifugă de inox poate ajunge la 4200 de lei-,ceva echipament de protecție și vreo cîteva familii de albine!)
    Păi de cînd elementul esențial în practicarea apiculturii, alfa și omega apiculturii, nu mai e considerat o investiție? Și chiar așa, un apicultor care vrea să se extindă serios își va înmulții familiile de albine numai prin roire și divizare-fără să cumpere absolut nici o familie de albine de la vreun coleg??!!
    E foarte curioasă treaba asta. mai ales că în modelul pe care l-am avut familiile de albine și stupii erau priviți ca principala investiție!
    Chestiunea reprezintă exact modul haotic, dezorganizat, balcanic în care se accesează fondurile structurale europene la noi in țigano-românia! De azi pe mîine! La mica înțelegere ! După ureche! După zvonuri!
    În rest toate bune! Măsura 1.4.1  e bună, noroc că pornește de la Bruxelles,că altfel...., proiectele pentru accesarea ei nu includ elemente sofisticate-gen analiza riscurilor, inflația, rata și modul de amortizare,valoare viitoare,etc. , se pot face în cel mult o oră, banii vin la timp și nu sînt rambursabili în nici o situație (totuși, e curios că în proiect nu există obligația ca sumele primite să corespundă cît de cît cu valoare investițiilor)-sînt de mare ajutor unui mic fermier care vrea să se extindă puțin!

2 comments:

Anonymous said...

Imi poti trimite si mie documentatia?
Sunt interesat de aceasta masura si nu am alternativa deocamdata,ca sa stiu ce imi trebuie si ce nu.
Multumesc anticipat.

moanta_daniel@yahoo.com asta e adresa mea de mail

lucian g. said...

Nu mai am documentația, dar poți afla în mod sigur ajutor calificat la sindicatele agricultorior, ba chiar și proiecte gata întocmite! Cel puțin, așa este în Argeș.

Post a Comment