Tuesday, November 17, 2009

sursă silențioasă ieftină

  Dacă nu-ți place ca PC-ul tău să fie confundat cu un reactor sau vreun aspirator și nici nu ai 3 milioane de aruncat pe o sursă de tensiune cu pretenții îți mai rămîne soluția săracului-aplicabilă în cazul cînd ventilatorul sursei nu are nici un fel de mecanism de reglare a turației:
-cumperi un potențiometru liniar de 1K   de bună calitate
-demontezi sursa și tai oricare din  firele de alimentare ale ventilatorului
-pentru a putea controla potențiometrul din afara carcasei PC-ului trebuie să prelungești firele de legătură între potențiometru și extremitățile tăiate.Un cablu subțire,de cca 30cm, cu 2 fire-legate la cele 2 extremități tăiate anterior este suficient
-firele cablului le legi astfel: un capăt la pinul central și oricare dintre pinii extremi ai potențiometrului,celelalt la pinul rămas;Înainte de a face legăturile la potențiometru scoate cablul lung în afara sursei, montează sursa în carcasă apoi scoate cablul în afara carcasei.
-pornește PC-ul și reglează potențiometrul pentru micșorarea turației ventilatorului pînă la obținerea unui nivel de zgomot cît mai mic. În prima jumătate de oră de funcționare verifică încălzirea sursei și dacă este necesar reglează din nou potențiometrul. O sursă nu trebuie să fie neapărat rece și poate funcționa fără probleme încontinuu zile întregi chiar dacă se simte călduță
-legăturile între fire sau între fire și pinii potențiometrului trebuie făcute solid astfel încît să nu se desprindă în cazul deplasării potențiometrului sau aparatului.De asemenea izolează părțile metalice ale potențiometrului !
-periodic,verifică funcționarea ventilatorului
  Rezultatele sînt absolut spectaculoase,o sursă chinezească de 600 de mii de lei devenind mai silențioasă decît una ultrapretențioasă și super scumpă. Personal folosesc o sursă made in china de 400W modificată ca mai sus de mai mult de 2 ani de zile fără nici o problemă. 

No comments:

Post a Comment