Tuesday, July 20, 2010

progresul social

    Progresul social s-ar putea să fie exprimat și prin gradele de libertate ale noastre și folosirea acestei libertăți. Cum orice sistem ( viu sau neviu ) are fluxuri de intrare și de ieșire, libertatea ( privită ca un proces oarecare )  poate avea și ea sensuri: un sens spre exteriorul sistemului - "libertatea de...." ( obținută prin "degajarea de...." ) și alt sens spre interiorul sistemului - "libertatea pentru...." ( obținută prin "angajarea pentru..." ).

    În mod ideal, un sistem este "eliberat de..." și "liber pentru..."  oricare ar fi perechea degajare-angajare !  Degajările de constrîngeri trebuie musai să ducă la angajări prin opțiune ! Entropia siatemului scade, societatea progresează !

    Se poate întîmpla ca un sistem să fie eliberat de.... dar să nu poată angaja activități pentru.....!  Avem o lipsă de alegeri sau spontaneitate  ! Spontaneitatea ( gradul de activitate, de angajare pentru....) poate varia de la zero la infinit ( cazul Ființei Supreme- oricare ar fi ea ) !

    Problema societății românești este că este condusă de oameni, partide, organizații, grupuri, etc., lipsite de spontaneitate, perspectivă, viziune ! În urma Revoluției din '89 ne-am "eliberat de....", în fața noastră erau o infinitate de grade de libertate pentru a ne putea "angaja pentru....." , însă nu s-a întîmplat nimic ! În momentul în care  societatea este condusă de oameni sau grupuri al căror evantai de alegeri (sau grad de spontaneitate ) este limitat drastic ( oameni cu probleme în trecut, șantajabili, etc )  opțiunile acestei societăți sînt de asemenea limitate: in cel mai bun caz se obține o stagnare, în cazurile celelelate rezultînd o fărîmițare socială, o societate fără direcție a cărei entropie crește în loc să scadă !

   
    P.S. : În nici un caz nu trebuie uitată limitarea gradelor de "libertate pentru...." ( a spontaneității ) prin distrugerea sistematică a învățămîntului românesc și a tradițiilor acestuia. Un om needucat nu poate nici măcar conștientiza "libertatea pentru...." dar s-o mai și pună în practică prin "angajarea pentru..." !! Un astfel de om va fi o țintă ușoară a comis-voiajorilor electorali care i se prezintă la poartă cu cizmele de cauciuc, pixurile, agendele, pungile de zahăr,făină, calendarele sau pelerinele de ploaie electorale ! Un astfel de om va fi total neinteresat de mersul societății, de ceea ce se întîmplă la nivelul organizațiilor care ne conduc! O societate în care numărul unor astfel de oameni analfabeți politic sau needucați depășeste pragul critic de 15%  este pradă sigură grupurilor politice mafiote, entropiei, întîmplării și haosului. Obiectiv atins încă dinainte  trecerea în secolul XXI !

 

No comments:

Post a Comment