Tuesday, April 12, 2011

primul zbor in spatiu

Astăzi se împlinesc 50 de ani de la primul zbor al unui om în spațiul cosmic. Yuri Gagarin a plecat în aventura sa de la baza de rachete Tyuratam din Kazahstan ( Cosmodromul Baikonur de azi ) la 07:08 GMT , 12 aprilie 1961. Cuvîntul spus de Yuri la plecare, înainte de lansare, a fost "Poyekhali" ( Să mergem ).

Zborul în capsula Vostok1 a durat 108 minute, Yuri trecînd peste Uniunea Sovietică, Oceanul Pacific, Strîmtoarea Magellan, Atlantic, Africa, Orientul Mijlociu. Aterizarea a avut loc în regiunea Saratov și prima persoană pe care a întîlnit-o după aceea a fost un fermier uluit care, totuși, nu a uitat legile ospitalității și i-a oferit cosmonautului lapte și pîine.

Indiferent de locul în care trăiesc oamenii, de sistemul politic sau de rivalități, Yuri Gagarin este celebrat ca un erou al Omenirii intrînd definitiv în legenda explorării spațiului cosmic. Yuri Gagarin a călătorit în toată lumea după istoricul zbor, lăsînd urme adînci în memoria colectivă a oamenilor. Pînă și americanii au fost extraordinar de influențați de cosmonautul sovietic. Ca exemplu, mă gîndesc la ceva ce mi-a plăcut mie întotdeauna, franciza Star Trek : Gagarin apare des în filmele Star Trek , numele lui fiind purtat de diverse nave stelare, de planete, sisteme solare, centuri de radiații, alte fenomene cosmice. Și credeți-mă, în Star Trek nimic nu este numit la întîmplare și foarte puține nume sînt folosite de mai multe ori ! De asemenea, programul spațial Apollo american a fost puternic impulsionat de reușita lui Yuri Gagarin. Englezii vor celebra și ei aniversarea a 50 de ani de la primul zbor în spațiu și vor amplasa o statuie a lui Gagarin în Mall, pe 14 iulie, lîngă celebrul englez- Căpitanul James Cook ( unul dintre cei mai mari exploratori englezi ). Google onorează , de asemenea, realizarea cosmonautului rus printr-un logo special. Muzee, centre spațiale și ziare din întreaga lume onorează, la rîndul lor, cei 50 de ani trecuți prin articole, evenimente, diverse manifestări specifice fiecărei instituții în parte.

Există și un sait, firstorbit.org, care pune la dispoziție gratuit un film de peste o oră cu ceea ce ar fi văzut Yuri Gagarin în timpul zborului său.  Imaginile sînt însoțite de muzică ambientală și de convorbirile originale dintre cosmonaut și Pămînt.



yuri gagarin


gagarin-capsula vostok1


capsula vostok1


statuia lui yuri gagarin de la londra



yuri gagarin si primul ministru britanic harold mcmillan
( Yuri Gagarin și primul ministru britanic Harold McMillan )

logo-ul google in onoarea lui yuri gagarin

No comments:

Post a Comment