Friday, December 15, 2017

fotografie cu high speed sync la evenimente

ok, spuneam în alt post, aici, că am uitat să încerc flashul în modul FP ( sau high speed sync ) la evenimente. și l-am încercat, cu ocazia unei zile de naștere.

merge de minune! cine și-ar fi închipuit că, deși aparatul arată o sub-expunere de vreo 2 stopuri, pozele ies chiar mai bine decât cele cu flashul in mod obisnuit? în mod obișnuit, ca să am expunere bună cât de cât (sub- expunerea să nu fie mai mare de 2/3) viteza ar fi trebuit să fie de 1/40 la o deschidere de f/2.8 și declanșare flash la sfârșitul expunerii ca să mai atenuez din eventualele mișcări. condițiile de lumină erau slabe. punând viteza la 1/250 și flashul în modul hss, la aceeași deschidere f/2.8, pozele au ieșit aproape la fel de bine. atunci care e avantajul? în principal, au fost 2 avantaje: culorile subiectului au ieșit mai saturate puțin și chiar dacă subiectul se mișca destul de repede (dans etc...) nici o poză făcută cu hss nu a ieșit mișcată! chiar si când s-a stins lumina pt. aducerea tortului tot cu hss am făcut pozele (plus focus manual, normal) și au ieșit la fix deși aparatul arăta o subexpunere de cel puțin 7-8 stopuri. practic, în acel moment, flashul a fost principala sursă de lumină. să încerci fără flash când e lumina stinsă și afară e noapte și singura sursă de lumină sunt vreo 3 lumânări? nu merge.... cel puțin nu la evenimente dinamice unde starea subiecților se schimbă de la o secundă la alta!

altă observație: dacă tavanul e alb si e relativ jos, nu mai înalt de 2,5 m, atunci ai noroc, poți îndrepta flashul direct către tavan la un unghi cuprins între 60 și 90 grade, iar subiecții ies luminați foarte frumos.în nici un caz nu îndrepta flashul direct către subiect!

No comments:

Post a Comment