Sunday, November 9, 2008

codare mp4 linux

Toate melodiile de pe telefonul meu sînt în format mp4 utilizînd profilul HE AAC.Avantajul este că spaţiul ocupat scade la jumătate iar calitatea sunetului rămîne aceeaşi chiar şi pentru urechile pretenţioase :).
Pentru a transforma o melodie din formatul mp4 in format mp4 (aac) eu urmez paşii urmatori:

-folosesc audacity pentru transformarea mp3-ului intr-un fişier .wav

-utilizez neroAacEnc pentru transformarea fisierului .wav in fişier mp4(HE AAC Profile).

Codecul nero se poate descărca de la adresa următoare: nero aac codec(click aici)
Se poate utiliza fără să plăteşti nici un ban însă nu ai voie să-l redistribui sau să-l reproduci în nici un fel.Ţinînd seama că este cel mai bun codec aac la ora actuală ,este corect!

Se dezarhivează şi se copiază pur şi simplu fişierele neroAacEnc şi neroAacDec in directorul usr/local/bin sau usr/bin. Important:n-am găsit nicăieri sfatul de a pune aceste fişiere într-unul din directoarele de mai sus aşa că vreo oră m-am tot întrebat de ce nu merge să rulez codecul din directorul /home/../nero?Deci,dacă nu vă rulează din directorul unde aţi copiat fişierele,mutaţi-le în /usr/local/bin.
Pentru telefonul meu folosesc comanda urmatoare în consolă:
neroAacEnc -br 64000 -he -if cale-si-nume-melodie.wav -of cale-si-nume-melodie.mp4
Cifra 64000(bit rate) după opţiunea -br se poate schimba însa consider că este cea mai potrivită pentru o melodie de pe un telefon. Opţiunea -he o folosesc pentru compatibilitatea fişierului mp4 rezultat cu telefonul(un sony k700i).Cale-si-nume-melodie reprezinta locul unde se află melodia pe hard disk şi numele fişierului.-if reprezintă fişierul de intrare .wav iar -of reprezintă fişierul de ieşire codat mp4. 
-În continuare folosesc obexftp pentru transferul melodiei mp4 pe telefon(vezi AICI(click)).
Gata.
Paşii de mai sus pot fi urmaţi atît în linux cît şi în Windows mai puţin transferul fişierului pe telefon care se realizează mai intuitiv în Windows(ai la dispoziţie o interfaţă grafică!)

No comments:

Post a Comment