Tuesday, June 22, 2010

design

    Dacă nu știi de ce rachetele spațiale au un diametru destul de mic atunci e timpul să aflii:

     Pe vremea cînd americanii începeau construcția primelor rachete spațiale acestea se transportau de la locul de fabricație la stația spațială de lansare cu trenul-prin urmare inginerii au limitat diametrul rachetelor astfel încît să nu depășească cu mult lățimea vagoanelor.

    Dar de ce lățimea șinelor de tren are dimensiunea actuală?  Pentru că primele șine de cale ferată le-au construit inginerii englezi care au utilizat standardele și obiceiurile de prin părțile lor! Dar de ce obiceiurile lor au avut ca rezultat tocmai această lățime - în mod particular - a șinelor de tren?

     Răspunsul nu e complicat: inginerii englezi au folosit pentru lățimea șinelor exact lățimea axei (distanța dintre roți) unei diligențe.

    Iar lățimea axei unei diligențe englezești s-a moștenit de la lățimea axei carelor romane - care împînzeau drumurile Britaniei  de acum 18 secole ( ei da, Anglia a fost provincie romană).

    Lățimea axei carelor romane a fost stabilită pornind de la faptul că un astfel de car era tras de 2 cai - prin urmare lățimea axei era aproximativa de două ori și ceva lățimea fundului unui cal !

    Așa că diametrul rachetelor spațiale de azi este bazat pe lățimea fundului a doi cai !

    Faptul nu trebuie să ne mire tocmai mult ! Ce ar trebui să ne mire pe noi românii este că acum 18 secole provinciile romane aveau drumuri   iar acum noi încă nu avem așa ceva !

No comments:

Post a Comment