Saturday, October 30, 2021

cum sa spionezi ce fac angajatii pe calculator fara ca ei sa stie

Intrebarea este cum iti spionezi angajatii ce fac pe calculatorul/laptopul de serviciu in timpul programului si daca tehnic poti face acest lucru?

Da, tehnic poti face lucrul acesta foarte simplu si in urma implementarii solutiei de mai jos poti vedea in timp real chiar ecranul calculatorului unui anumit angajat si ce face el de fapt pe calculator.

Tot ce trebuie este sa schimbi ruterul de acces la net cu un router care suporta openwrt. Sunt destul de multe, unele chiar cu conectivitate gigabit (care ofera viteza maxim la ora actuala) pe toate mufele. Eu, de exemplu, am luat un router din acesta second hand cu 30 de lei de pe olx. 

Se instaleaza openWRT pe router, se instaleaza Open VPN pe router, clientul openvpn pe laptopul sau telefonul sefului, un server vnc care ruleaza invizibil pe fundal pe calculatoarele angajatilor, un client vnc viewer pe calculatorul/laptopul/telefonul sefului si tot pe calculatorul/telefonul sefului un client open vpn . Deci, seful poate spiona si de pe telefonul lui nu numai de pe laptopul/calculatorul personal.

Deci, trebuie un router modificat cu 2 programe software instalate, un program instalat pe calculatorul angajatului si doua programe pe calculatorul/laptopul/telefonul sefului.

Dupa ce routerul a fost modificat, toate instalarile astea dureaza 5 minute pe calculatorul angajatului si 10-20 minute pe calculatorul/telefonul sefului. Dureaza mai mult modificarea routerului - care este complicata, mie mi-a luat ce lputin 2-3 ore!

Reteta de mai sus a fost probata si folosita cu succes intr-o unitate unde seful avea banuiala ca angajatii nu bat pe aplicatia de vanzari toate produsele. Uitandu-se simultan pe camera video si pe ecranul care arata aplicatia de vanzari ( ecran care se vedea cu ajutorul solutiei tehnice descrise mai sus) seful a putut combina datele si sa-si dea seama cine il inseala.

Din punct de vedere legal implementarea unei astfel de solutii este dificila, dar din punct de vedere tehnic este foarte usor. Dar, nu a avut nevoie de implementare legala ci, a avut nevoie doar sa stie pentru el cine e angajatul problema. Dupa aia s-a descurcat el, orice patron stie ce are de facut cu un angajat care fura!

Cam asta este! În caz ca aveti nevoie de sprijin pentru implementarea unei astfel de solutii si nu gasiti pe cineva care s-o faca puteti trimite un mail la omotamm arond gmail punct com si rezolvam! Costul va fi de 200 ron onorariul meu, plus eventual achizitia unui router potrivit.   Implementarea se poate face si de la distanta prin teamviewer!

No comments:

Post a Comment